szerda, november 05, 2008

A szívem szakad meg

A képhez felhasznált fotók származási helye: http://www.flickr.com/photos/olahcsabika/2633931937/ ; http://nyoc.blog.hu/ ; http://www.flickr.com/photos/almodozo/2612345334/; http://www.flickr.com/photos/topster/2652436822/


Amikor végigsétáltam az utcán, mindig elhatároztam, fogom a fényképezőgépem, visszamegyek, és mindent gondosan megörökítek. Mégsem tettem. Talán azért, mert csak még jobban fájt volna.... Már nincs sok fényképezni való, szép lassan lebontották az összes házat, napról-napra tűntek el. Az egyik kedvencem még ott árválkodik egymagában a hatalmas üres területen, ablakai alatt a kitárt szárnyú angyalkákkal. Mindig megcsodálom, amikor elmegyek mellette, és megfordul a fejemben, hogy még mielőtt lebontják a házat, valahogy egyet le kéne vennem, de nem hiszem, hogy olyan egyszerű lenne, több kiló is lehet, szerintem csak összetörne. Szerencsére vannak akik bátrabbak nálam. Két angyalka már hiányzik, és látszik, hogy valaki szakszerűen szedte le. Nagyon örülök neki:)))

Ja, hogy még nem mondtam? A Leonardo da Vinci utcáról van szó., és az ottani házbontásokról. Szinte egytől-egyig gyönyörű épületek, vagyis voltak:( Helyükre pedig újépítésű dobozok kerülnek.

A 33-as számú ház igazi remekmű volt. A középen kiugró zárterkély remekül tagolta a háromtengelyes épületet. Különleges volt a zárterkély alján található két vadmadár épületszobor is, akik szegények, már egy jó ideje fejetlenek voltak.

Nem véletlenül nyilvánították műemlékké, de számít ez ebben az országban??? Úgy tűnik cseppet sem.

Az unokáink sem fogják látni műsorban is szerepelt az eset:

"Most ősszel hirtelen lebontották a Leonardo da Vinci utca 33. számú házat úgy, hogy éppen műemléki védelem alá helyezte azt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal!
Lassan elfogynak a megszokott budapesti kerületek, elfogynak a régi házak, és ma már annak is örülhetünk, hogy ha megőrzik a házak homlokzatait, és a befektetők és tervezőik e díszletfalak mögött építik meg a lebontottaknál sokszor valóban értéktelenebb, új épületeiket

Más országokban a '60-as években volt ez divat, Magyarországon most terjed el.
A Leonardo da Vinci utca 33.-at a VIII. kerület vezetésének teljes pártfogásával bontották le! És közvetlen környezetében a további házak, a nagy is, meg a kicsi is már az utolsókat rúgja, mielőtt az utolsókat rúgják beléjük. Már kiürítették őket, bontásra előkészítették, és eltűnnek, mint Józsefváros múltja, hagyományos világa másutt is.
Némelyik 100 éves ház mai állapota siralmas, de ezek az évtizedeken át elhanyagolt házak felújíthatók, és úgy is használhatók lennének, nem pedig csak telekként, hogy helyükre mást építsenek.
Egy-egy megőrzött homlokzat is fontosnak számít már manapság, mert úgy látszik, hogy magukat a házakat nem lehet megmenteni."


(Unokáink sem fogják látni... - 204.adás http://www.hirado.hu/cikk.php?id=252204)


5 megjegyzés:

Katbo-Réka írta...

Amiről írsz, az a tudatos nemzetpúsztítás része. "a múltat végképp eltörölni...."
Sajnos teljesen "általános" hazai jelenség

panyizsuzsi írta...

Szomorú. Nekem volt egy kedvenc fám, amerre suliba jártam, kivágták!

Ahama írta...

Családom apai ágának több tagja élt, él a Józsefvárosban. Az idősebbektől hallottam, hogy milyenek voltak a házak fénykorukban. Kókuszszőnyeg a bejárati lépcsőn, gondosan kidolgozott díszítések, tisztaság... Sajnos, amiről írsz nem mai probléma. Ezekkel a házakkal 50-60 évvel ezelőtt( miután egyszer-kétszer szétlőtték őket) kellett volna törődni és azóta is, folyamatosan. Most már könnyű azt mondani, hogy sajnáljuk, de menthetetlenek :(.
Vsz ez is eltűnik, mint a régi Óbuda, amit "a hely hangulatához illő" új épületekkel "revitalizáltak", az eredeti városrész megőrzése helyett.

Szera írta...

Így múlik el a világ dicsősége...

Juhizs írta...

Szörnyű veszteségeink növekedése, ahogyan a Tabán és Óbuda semmivé tétele is az volt... s, ki tudja, mi a következő :-(