hétfő, április 07, 2008

Fából épült házak, hatalmas verandával. Imádom :)

Nem igazán rajongok az USA-ért. És akkor még nagyon diplomatikusan fogalmaztam. Na mindegy ez itt most nem téma. Mindenesetre azt el kell ismernem, hogy az építkezési stílusuk-gondolok itt a lakóházaikra-lenyűgöző.
Sosem foglalkoztam vele, miért is olyanok a házaik, amilyenek, de most véletlenül találtam egy jó cikket, ami erről szól. Gondoltam bemásolom ide egy részét.

"Már rögtön az elején le kell szögeznünk, hogy nem egy, hanem megszámlálhatatlanul sokféle amerikai építési stílus létezik. Az „amerikai típusú” jelzőt leginkább az építkezés módjával kapcsolatban (anyagok, szerkezet), illetve a megjelenés néhány elemére vonatkozóan használhatjuk viszonylag egységesen. Nézzük hogyan, miből építkeznek az amerikaiak!

Az amerikai építkezés Bár nyilvánvaló, mégsem lehet eléggé hangsúlyozni az eltérő adottságokat: az Amerikai Egyesült Államokban mások a szokások, az erőforrások, a teleknagyság, a beépítési szabályozások, mint nálunk. Persze ebben az óriási országban nagyok a különbségek az egyes országrészek között is. Ami azonban általánosan jellemző az építkezésekre, hogy az elsődleges alapanyag a fa. Ritka kivételektől eltekintve fából építkeznek, kihasználva olcsóságát, mivel megújuló, nagy tömegben rendelkezésre álló erőforrásról van szó. A fából történő építkezés rendkívül gyors, a megrendeléstől számított két-három hónap alatt kulcsrakész a ház. A rétegelt falemeznek, amiből a házakat építik nagy a szakítószilárdsága, emellett nem tágul-húzódik össze a páratartalom változásának hatására. A falemezek közé hőszigetelő anyag (üveggyapot, polisztirollap stb.) kerül, és a faszerkezet között vezetik általában a fűtéscsöveket is. A sokféle fűtési-hűtési rendszer közül talán a legelterjedtebb a ventillátoros levegőáramoltatás („forced hot air”), de egyre népszerűbb a melegvizes fűtés is („forced hot water ”).

A ház- és telekméretekről, ha máshonnan nem, hát az amerikai filmekből mindenkinek van némi elképzelése. Gondolom, hozzám hasonlóan sokan sóhajtanak egy nagyot, látva a hatalmas kerteket, a távolba vesző szomszédokat, és a tágas belső tereket. A filmekből ismert amerikai kertvárosi házak persze korántsem egyformák, de van jónéhány tipikus jellemzőjük, mint például a bejárat előtti nagy veranda (porch), a fehér ajtók és ablakok, a külső borítás – a vízszintes csíkos „siding”, ami lehet fából, fémből vagy akár műanyagból. Belül a nagy, egybenyíló terek, az ún. amerikai konyha, illetve a házzal összeépített garázs azok a jellegzetességek, amire azt mondhatjuk: „tipikus amerikai”. Ha eltöltenénk egy pár napot egy ilyen házban, valószínűleg sok minden szokatlan lenne számunkra: a ventillátor zaja, az érzékenyebbeknek a levegőáramlásból eredő huzat, a fapadlózat recsegése. Ezt azonban állítólag hamar meg lehet szokni, és persze kárpótol minket a tágasság érzet, na meg az is, hogy pénztárca-kímélő építkezési módot választottunk.

A főbb amerikai építési stílusok Az építkezőknek szóló internetes amerikai honlapokat nézegetve mi is meggyőződhetünk arról, hogy annyiféle a stílus, mint csillag az égen. Itt csak néhányat tudunk kiemelni, azokat, amelyek a legnépszerűbbek országszerte.

Kezdjük talán a vidéki (country) vagy farm stílusúnak nevezett háztípussal. A hollywoodi filmek révén nemcsak Amerikában a legkeresettebb, hanem a világ többi részén is az amerikai életforma szimbólumává vált. Az egyik jellemzés, miszerint „egy country stílusú házban mindenkit az a misztikus érzés kerít hatalmába, hogy valaha már járt itt” talán még azokra is igaz, akik még sohasem voltak a tengerentúlon. A mai farm stílus őse az ország nyugati-délnyugati részéről indult hódító útjára. Az ilyen stílusban épült ház általában egyszintes, nagy alapterületű, alacsony tetős épület. Egyre gyakoribb a kétszintes változat is, ahol a lépcsőfeljáró a bejárati folyosóról vezet fel az emeletre. Az alaprajz főbb sajátosságai az aszimmetrikus (klasszikusan L alakú) elrendezés, a házat körül ölelő két-három nagy veranda, és a hatalmas étkező-nappali, amit többnyire csak egy pult választ el a konyhától. Ez az a háztípus, ahol a garázs is leginkább az épületbe „simul”, annak teljesen részévé válik.
A koloniál stílusú házaknál nem Hollywood, hanem a történelem adja azt a misztikumot, ami ámulatba ejti a szemlélőt. Ezekben a házakban a keleti parti telepes kolóniák (angolok, spanyolok, hollandok…) építési kultúrái tükröződnek, ez ad nekik területenként eltérő hangulatot, megjelenést. Közös jellemzőjük, hogy tipikusan két-háromszintesek, szimmetrikus homlokzattal, csúcsos tetővel, oszlopokkal. Gyakori a templom-szerű bejárat: oszlopos előcsarnok háromszögű oromzattal. A külső borítás általában fa vagy tégla. A koloniál házak egyéb stílusjegyei és belső berendezése régiónként változó, közös vonásként talán az eleganciát, a klasszikus egyszerűséget lehet kiemelni.

A viktoriánus házak az angol építkezési hagyományt őrzik, általában kétszintesek, nagy belmagasság, széles, végig oszlopokkal és alacsony kerítéssel díszített veranda, változatos tetőkialakítás (tornyocskák, fülkék) jellemzik őket. Az erős angol hatást jelzi, hogy további két angol eredetű stílus is népszerű: a georgiait leegyszerűsítve csak „vörös téglás háznak” hívhatjuk, a tudor stílus mintája pedig az angol vidéki ház (country cottage). A tudor stílusú házban az alsó szint általában téglából épül, a felső szint jellegzetessége pedig a sötét tónusú fa borítás és a világos stukkó díszítés a ház kontúrján, valamint az ablakok körül.Remélem sikerült némi ízelítőt nyújtani az amerikai építési stílusokból, bár korántsem teljes a kép.

Az amerikaiak átlagosan 10 évente új házba költöznek, vagy legalább az új trendeknek megfelelően átépítik, bővítik régi házukat. Ez sokkal könnyebben megy a falemez falakkal, mintha téglát használnának. Amerikában az átlagos teleknagyság becslésem szerint mintegy négy-ötszöröse a hazainak, de a kiemelt lakóövezetekben még ennél is nagyobb a különbség. Nagy telek, olcsó építőanyag - nem csoda, hogy a házak is nagyobbak: a lakóterület valahol 200-300 négyzetméter körül alakul. Ehhez jön a legtöbb esetben a pinceszint és a dupla garázs."

(Pataki Klára: Amerikai típusú házak http://www.baubid.hu/)

2 megjegyzés:

Kicsoda írta...

Hat ez igy nagyon romantikusan hangzik:-) de innen nezve ez az egesz fa mania inkabb gagyi. Es nem, nem lehet megszokni, hogy a gyerek nem rohanhat a lakasban, mert az alsoszomszed hiszterikusan jon fel:-) meg azt sem, hogy ezek a hazak NEM szigetelnek jol.
De azt meg lehet szokni (nagyon hamar), hogy rengeteg nagy ablak van es mindenhonnan omlik be a feny:-)

Cserny Cherry Ildikó írta...

Hűűű, nagyon jó kis cikk, én is imádom ezeket a házakat. Ezt a stílust, amit leképez az ember gondolataiban, természetesen a filmek hatására itt a nagy tenger másik oldalán. Persze kívülről mindig, minden csodaszép. Az elmúlt öt-hat évben egyre szebb, különlegesebb könyvek jelennek meg Magyarországon is építészeti témában is. Gyönyörű, nyálcsorgató, mindbe betudna az ember költözni... Mindig a szomszéd kertje zöldebb... :))