kedd, március 25, 2008

Ismeri valaki?

Most jártam az egyik kedvenc blogomon (www.origidij.blogspot.com) és azóta a netet böngészem, hogy megfejtsem, hogyan is lehet mosógéppel, mosógépben nemezelni?

Még csak dereng a megoldás. Jelen pillanatban valahogy úgy képzelem el a dolgot, hogy ha mondjuk egy A4-es alapot szeretnék készíteni, akkor beleszámolva, hogy a gyapjú igencsak össze fog menni, kb. kétszer akkora felületet készítek el.

Na de hogyan? A vízben oldódó fólia jutott eszembe. Két fólia közé helyezem a gyapjúdarabokat, gyapjúfonalat, majd letűzöm, és két vastagabb vászonagyag közé rakva lefércelem, majd mehet a mosógépbe!

Hát nem tudom mi lenne belőle:) Lehet hogy a vászon teljesen megakadályozná a nemezelődést, viszont ha nem használom, akkor szerintem az egész cafatokban jönne ki a gépből. És ha lefércelem, hogyan fog összemenni?

Nem tudom:(
Van valakinek ötlete, esetleg tapasztalata ezen a téren?

12 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!
Nem ismersz, titkon olvasgatom a blogod :) Tetszik...

Szóval a géppel való nemezelés - csak kötött verziót láttam. Gyapjúból készült táskát nemezeltek. A mosógép nem olyan volt, mint amit itthon használunk, hanem felültőltős és olyan, amit ki-be lehet kapcsolgatni (miközben a víz áll benne, kb. olyan jellegű, mint a jó kis régi hajdu mosógép).
Adott egy gyapjúdarab, amit belehelyeztek egy necctáskába, és forgatták 5 percet. Akkor kivette egy csipesszel, megnézte, hogy jó-e még, majd újabb 5 perc következett... stb.

Remélem, tudtam segíteni.

agibo írta...

Nyáron az alkotótáborban úgy nemezeltünk gyerekekkel, hogy egy vászonra felraktuk a gyapjúrétegeket, majd ráterítettünk egy másik vászondarabot, majd az egész szendvicset feltekertük egy rúdra és jó erősen átkötöttük zsineggel. Aztán kezdtük tömöríteni oly módon, hogy jól átitattuk forró szappanos vízzel és ide-oda görgettük. Nagy volt a nemezelendő darab, ezért ez kb. két óra hosszán át tartott. Amikor kibontottuk, akkor a már kész nemez felületébe szinte bele volt ragadva a vászon, de könnyen le tudtuk fejteni róla.
Szerintem, ha mosógépben szeretnél nemezelni, valami ilyesmit kellene csinálni. Mondjuk két vászondarab közé betenni a gyapjúrétegeket, feltekerni valamire (pl. PVC csőre) és összekötözni, hogy ne essen szét, ne gyűrődjön meg, s úgy bele a forró vizes mosógépbe. Én semmiképpen nem varrnám a vászonhoz, mert a cérna biztosan belenemezelődik, így nem hiszem, hogy könnyen lebontható lesz róla.

Nagyon kíváncsi vagyok, mire jutsz. Sok sikert!

Babi néni írta...

Az egyik Singer könyvben van róla leírás. De ahhoz semmiféle fonalat nem használnak, hanem egy gyapjúanyagot tömörítenek. A mosógép valóban más. Felültöltős, de belül a keverőtárcsás mosógépre hasonlít csak a dob forog benne nem egy tárcsa.

Egy szép tyúklábmintás gyapjúszövetet használnak fel benne, a végére furcsán összetömörődik és a minta teljesen eltűnik.

Az anyagot a két végén összevarrták, hogy ne csavarodjon össze és meleg szappanos vízben lögyböli a gép, amíg az elkövető jónak nem ítéli az állapotát.

Ha akarod beszkennelhetem és kirakom Neked egy webképtárba, angol egyébként a leírás.

Dijanne Cevaal írta...

HI Ledanna
Thanks for mentioning my blog. I tried to post an answer to your question ( or what I could make out )but blogger lost it.

Ledeczki Anna írta...

Helen!
Nagyon köszi! Valami ilyesmit én is találtam a neten! Ez olyan lehet, hogy kötünk valamit hagyományos módon, ami aztán összeáll egy darabbá? Hát kötni nem tudok,úgyhogy ez kilőve, pedig izgi lehet:)

Ledeczki Anna írta...

Agibo! Ez a feltekercselés jól hangzik, bár nem tudom mosógépben hogyan válna be!
Azért akadt meg a szemem ezen a mosógépes nemezelésen, mert a tűnemezelés nagyon klassz, de az alap elkészítéséhez szerintem nem alkalmas, viszont a szappanos módszer, mint te is írtad, rettentő sok időt vesz igénybe.

Alapot szeretnék készíteni minél kisebb időráfordítással:)))

Persze lehet hogy mégis marad a hagyományos megoldás, és akkor kipróbálom (persze gépben próbálom ki előbb:))a módszeredet, mert egyszerűbbnek tűnik annál amit én használok. Én gyékényre teszem a gyapjút, és feltekerem,görgetem,letekerem, feltekerem...

Ledeczki Anna írta...

Kötéltáncos!

Hát ez teljesen új. Hogy mik vannak! Nagyon szuper lenne, ha láthatnám a leírást, el sem tudom képzelni a végeredményt! Sokat mostam már gyapjút, össze is ment néha:), de különleges megoldások azért nem születtek belőle:)

Ledeczki Anna írta...

Thank you Dijanne! I'm very sad for which your answer has lost.

I am greatly interested in that technique. Don't you plan to write about it in your blog? :))

Babi néni írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
helen írta...

Körben kötött gyapjútáskát láttam nemezelni géppen. Alul elkezdik, és mennek fölfele (mint egy óriássapka).
Ami persze a végén összemegy és a minták is összemosódnak, de nagyon klassz volt!

agibo írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
agibo írta...

Igen, eredetileg gyékényre tekertük volna mi is, de a táborban nem volt, ezért csináltuk a vásznas változatot. Mi vászonnal akadályoztuk meg az összenemezelődést, Te pedig gyékénnyel.
Ha feltekered és rögzíted, akkor jónak kell lennie. Viszont az jutott eszembe, lehet, hogy valamilyen könnyen oldható rögzítést kellene kitalálni (talán gumiszalagot), mert menet közben többször meg kellene nézni, hogy áll. A mosógép dolgozik ugyan helyettünk, de nekünk kell felügyelni a munkáját.