péntek, február 15, 2008

PunchingÚjabb, évekkel ezelőtti félkész alkotásomba fogtam bele újult erővel, új módszerekkel.
Az alap hagyományos szappanos nemezelési technikával készült, és bár a képen szürkének látszik, valójában fekete. Azért tűnik szürkének, mert egy-két szappant biztosan elhasználtam a készítése közben, ami most por formájában bújik meg a szálak között. Eredetileg kabátanyagnak készült, az alapon kívül a madár és a virágmotívumokat is szappanos vízzel rögzítettem. Rettenetesen időigényes munka. A végtelenségig kell dörzsölni a gyapjút, amíg nagy nehezen összekepaszkodnak a szálak. Finom vonalú motívumokat külön művészet összehozni. Ha belegondolok, meddig kínlódtam a szárakkal, és még szépek sem lettek (a képen látható már az új módszerrel felújított változat, ugyanígy a madár, és a virágok is).

Most csak fogok egy gyapjúfonalat és a punchingolótűkkel addig "ütögetem" bele az anyagba, amig meg nem kapaszkodik. Ez körülbelül pár másodperc per négyzetcentiméter:)

Ami még nagyon tetszik ebben a technikában, hogy a végtelenségig lehet keverni a színeket. Ha például csinálsz egy levelet, utána árnyalhatod úgy, hogy egy hajszálvékony hártyaszerű sárga gyapjúréteget punchingolsz rá!

Most még bolti festésű gyapjút használok, ami csak harsány színekben kapható, de a legközelebbi procionos festésemnél a gyapjút is bevetem:)

Végül egy kedvenc alkotó:

http://www.etsy.com/view_transaction.php?transaction_id=6778502

4 megjegyzés:

Arcencil írta...

Anna drága! Megtennéd, hogy esetleg - ha van időd - képekkel is illusztrálod a punching-olást? Szeretnék tanulni! Egyébként lenyűgöző, hogy milyen sok irányba terjed a kreativitásod! A nemezelésről nekem is vannak "szappanos" emlékeim, hála a népművészeti táboroknak anno a 80-as években :-)

Szera írta...

Megint csak azt tudom írni, hogy gyönyörű!

Ledeczki Anna írta...

Nagyon szívesen! Majd lefényképezem. Egyébként előzetesként csak annyit, hogy egy fűrészes fogú tűkből álló szerkezet, és egy körömkeféhez hasonló (csak nagyobb alátét) szükséges hozzá.

Ledeczki Anna írta...

Köszi Szera!