szerda, október 31, 2007

Eredetiség

Lehet bármilyen szépen megvarrva valami, ha az nem saját elképzelésből született, egyszerűen nem tudom értékelni, mert hiányzik belőle az ami számomra a legfontosabb, az egyéniség, az ötlet.

Azt megértem, hogy ha valaki még sosem varrt babát, az először sablon alapján készíti el a testet, és így megtanulja a készítés technikai menetét is. (De utána lépjen tovább, készítsen saját sablont, vagy változtasson a meglévőn.)
A baba persze csak egy példa, így van ez minden másnál is. Hogy tovább tudjunk gondolni valamit, ismernünk kell a megvalósítás lehetőségeit, tisztában kell lennünk az alapokkal.
De ha a forma megváltoztatása kezdetben gondot is okoz valakinek, legalább ne használja ugyanazokat a színeket, mintákat, mint amik a fotón is szerepelnek(ez már tényleg csak ízlés kérdése, nem kíván tudást)!

Én is varrtam már Tildas-macskát, a mai napig nagyon szeretem, tűpárnának használom, de ez csupán egy másolat, bárki képes elkészíteni, aki egy kicsit is tud varrni.

Ez még a kezdet kezdetén volt.

Azóta tudatosan is dolgozom azon, hogy véletlenül se használjam fel más ötletét! Néha annyira elcsábulnék, és megvarrnék például egy gyönyörű, újságban látott figurát, de nem teszem.
Csupán elraktározom a látványt, és egyszercsak, a sok-sok elraktározott kép (persze minden más is, ami hatással van rám) összeáll a fejemben egy új ötletté, ami már csak az enyém, és ezt már szívesen megvarrom, és szívesen büszkélkedek is vele.

2 megjegyzés:

Szera írta...

Kedves Anna! Egyetértek a gondolataiddal, minden ember egyszeri és megismételhetetlen az idő áramlatában és az alkotások minket tükröznek, de kellenek a vizuális élmények. Szeretettel üdvözöllek: Szera

Névtelen írta...

Erdekes, hogy ez most jott elo Benned, ui. en is pont ezen gondolkodom egy ideje es ezert nem varrok. Ugy erzem, hogy ahogy irtad, a tanulaskent szukseges darabokat megvarrtam, de nem erzem, hogy kellene meg `tanulnom` es itt nem a tokeletes technikamra gondolok:-). Inkabb varok, hogy osszealljon a fejemben valami, ami az enyem. Jo, hogy nem csak a munkaidat osztod meg velem/velunk:-))
Udv, Kriszta