hétfő, április 16, 2007

Nemzetközi Prágai Patchwork Találkozó (2007.április 6-8.)

Húsvétkor, hosszas szervezés és levelezés (Köszönet Jana Lalovának, a program menedzserének minden segítségéért, kedvességéért) után megérkeztem Prágába egyszál magamban, hogy részt vegyek Kelet-Európa első nemzetközi foltvarró találkozóján. Leginkább a workshopok vonzottak, azokon belül is leginkább Kaffe Fassett tanfolyama.

A rendezvény honlapja: (http://www.praguepatchworkmeeting.com)

A következő workshopokon vettem részt:

1. Kaffe Fassett, Brandon Mably (USA/UK): POTPOURRI Saturday 7 April 10:00 - 16:00

Kaffe Fassett munkáit már régről ismerem, és nagyon tetszik amit csinál. Nemcsak a foltvarrás területén alkot szép dolgokat, gyönyörűek például mozaikjai is (www.kaffefassett.com)
Technikailag semmi különös, általában négyzeteket, vagy más egyszerű geometriai formákat alkalmaz, a titka abban rejlik, hogy elképesztően jól bánik a színekkel. Ja, aki nem tudná, férfi. Gyönyörű saját tervezésű, általában erőteljes színvilágú textiljei vannak, mindig csodáltam őket, és szerettem volna belőlük néhányat. Hát most ez a vágyam is teljesült, vásároltam pár kisebb darabot, igaz hogy csillagászati áron. (sajnos a kedvencemet -majd teszek fel róla képet-nem árulták) Már önmagában az is, hogy találkozhatok a "nagy" Kaffe Fassett-el, hihetetlen volt a számomra.
A workshopon sem bonyolódtunk technikai részletekbe. Kaffe behozott egy általa készített takarót, és mi próbáltunk valami hatásában hasonlót-nem ugyanolyat-alkotni. Bambuszból készített keretre feszítettünk egy semleges színű (legjobb a szürke, tapadós felületű) anyagot, nekitámasztottuk a falnak, és erre pakolgattuk a különböző méretű, színű, mintájú négyzeteket.


A lényeg nem volt más, mint a harmónia megteremtése! Hihetetlenül nehéz feladat. Az ember órákig rakosgatja ida-oda az anyagdarbkákat, egészen addíg, amíg úgy érzi, hogy már nem tudna rajta változtatni semmit.
Az anyagválasztásnál különböző színű, mintájú, de ugyanolyan színértékű anyagokat használunk, és minnél többfélét annál jobb (nekem csak kb. húszféle hasonló színértékű anyagom volt, és jó lett volna még legalább ennyi, de így is úgy jártam Prága utcáit, mint egy málhás ló, az újonnan vásárolt anyagaimat pedig nem volt szívem felhasználni egy kísérletre). Nagyon jó hangulatban telt az alkotómunka.

Játszottunk a színekkel, véleményt mondott a kompozícióról, a színekről, elmondta, hogy hol, mit változtatna , persze nem csak ő, hanem Brandon Mably is-sőt ő sokkal lelkesebb és kritikusabb volt.

És íme Kaffe Fassett a készülő "művem" előtt, ami még nincs igazán harmóniában.A baloldali Brandon Mably
2. Marie-Therese Dubois (France): How to convert a picture into patchwork Sunday 8 April at 16:00

A francia hölgy azt mutatta be, hogyan tudunk egy képet (pl. fényképet) úgy felbontani részeire, és leegyszerűsíteni azt, hogy át lehessen ültetni "foltnyelvre". Technikailag nagyon hasznos volt, az applikálás egy újabb módozatával ismerkedtem meg, és végre valahára íves darabokat is össze tudok varrni.


3. Jana Haklová (Czech republic): Falted patchwork Saturday 7 April at 16:00

A képen látható hajtogatott "virág" technikáját tanultuk. Imádom a "textil origamit", de ez különösen a szívemhez nőtt. Legközelebb bemutatom hogyan készül.


4. Dana Březinová (Czech republic): Free machine quilting Sunday 8 April at 12:00

A gépi tűzés csínját-bínját mutatta be a hölgy. Bernina Auróra gépekkel dolgoztunk, különböző motívumok tűzésével próbálkoztunk! Hát, nehezebb mint gondoltam, pedig ezek nagyon profi gépek, öltésfigyelő rendszerrel. (Majd egyszer én is egy ilyen gépet szeretnék.)

Ahogy az anyagot mozgatjuk ide-oda a tű alatt, úgy rajzolódik ki a minta. Ez nagyon emlékeztet egy gyermekkori játékomra, ami úgy nézett ki mint egy TV képernyő, homokkal volt megtöltve, és a benne lévő két tűvel összekötött gombok ide-oda tekergetésével vonalakat karcolt a képernyőre ragadt homokba. Nagyon nehéz volt irányítani, főként ha íveket szerettünk volna rajzolni.