hétfő, április 16, 2007

Festés procionnal

Egy éve látogatok egy topikot (Index-fórum-kreatív hobby-kötés-foltvarrás-szövés), ahol a patchwork-ösök megosztják egymással minden tapasztalatukat.


Már rengeteg segítséget, és inspirációt kaptam tőlük, nagyon jó kis társaság.


Most szombaton személyesen is megismerhettem néhányukat, ugyanis Katafa, aki álomszép textilképeket készít saját festésű anyagaiból (http://web.axelero.hu/anilbt/galeria2.htm)
(Kedvencem a Juharág, és a Krotonok), vállalta, hogy tart nekünk egy bemutatót ennek a procion festéknek a felhasználási lehetőségeiről. A festék azért különleges (Magyarországon sajnos még nem is forgalmazzák) mert langyos vízzel működik (nem kell forralni a vizet, mint például a Colombus-nál), ezért sokkal egyszerűbben, és sokoldalúbban felhsználhatő, nagyobb alkotói szabadságot nyújt.


Többféle technikát tanultunk, a kedvencem, és amit biztosan fogok alkalmazni, ugyanannak a színnek különböző árnyalatait hozza létre. Ezt el lehet érni úgy, hogy készítünk egy adag festéket (karbamidos (-ha jól emlékszem) vízzel higított porfesték), ennek a felét beleöntjük egy zárható zacskóba, beletesszük az anyagot, lezárjuk, majd a meglévő festék-löttyöt felhigítjuk ugyanannyi vízzel, mint amennyi először volt, és most ennek a felét öntjük bele egy másik zacskóba...és így tovább, akár tizenkét zacskót is megtölthetünk, amíg eljutunk egy egészen világos árnyalatig. Nem árt egy fél vagy egész napig állni hagyni, majd kibontani, és először hideg, majd egyre melegebb vízzel kiöblíteni. Végül durvaszemcsés mosóporral kimosni! A másik nagy előnye a többi általános ruhafestékkel szemben, hogy nem fogja ereszteni a színét!

A kép elég rossz minőségű, a valóságban gyönyörű olajzöld árnyalatok jöttek létre! Ennél a technikánál homogén színárnyalatok elérése a cél, de nekem márványos lett, mivel nem érte mindenhol ugyanúgy a festék a zacskóban! Bár nekem ez külön tetszik!

Nincsenek megjegyzések: