péntek, március 23, 2007

Watercolour

Nemrég beléptem a Magyar Foltvarró Céhbe, és a múlt héten részt vettem az Észak- Kelet magyarországi régió közös varrásán, ami nagyon tetszett! Jó ennyi hasonló érdeklődésű emberrel találkozni!
A watercolour technika került bemutatásra, amit már régóta szerettem volna megismerni!
Hát!! Alkalmazni nem nagyon fogom, de sokat tanultam belőle. Mind technikailag(négyzetek összevarrásának technikája), mind látásmód tekintetében (játék a színekkel) sok újat nyújtott, amit fel tudok majd használni a későbbiekben!

A technika részletes leírása: http://www.folt-varras.hu/?do=1&sub=12&ssub=158

A watercolour technikánál az anyagot teljesen más szemmel kell nézni, mint egyébként. Nem a mintáját, színét vesszük figyelembe, hanem a színértékét, az árnyalatát (melyik a világosabb, sötétebb).
Azt hinné az ember, mennyire könnyű megállapítani hogy két adott anyag közül melyik a világosabb, de ez egyáltalán nem így van. A watercolournál nem használunk egyszínű vagy aprómintás anyagokat (ezeknél ez könnyű lenne) csupán nagymintás, mozgalmas, színes darabokat, így egy 5cm×5cm-es négyzetben tobzódnak a színek, formák, ezért nehéz megállapítani a színértéküket.
Végül a kívánt alakzat a különböző színértékű anyagok egymás mellé helyezésével-árnyalással (a színeknek egymásba kell olvadnia)rajzolódik ki.

Ez egy nagyon érdekes, szórakoztató játék-addig rakosgatni a négyzeteket, amíg a megfelelő helyre nem kerülnek. Olyan, mint a puzzle, amit gyermekkorom óta nagyon szeretek, de valamiért ez a watercolour mégsem hoz lázba.

Talán mert ez a technika nem is annyira technika, mint inkább stílus-csak egy bizonyos képvilágot lehet vele létrehozni (már ez a behatároltság sem vonzó a számomra)ráadásul az a képvilág nekem annyira nemjön be. Túlzóan romantikusnak, "negédesnek", és kicsit erőltetettnek tartom. Egyszer azonban mindenképpen érdemes kipróbálni.

Watercolour képek:http://www.lenorecrawford.com/index.html

Nincsenek megjegyzések: