csütörtök, szeptember 18, 2008

Tárgyfotózás

.
.
.
.Tárgyfotózást szeretnék tanulni. Ha valaki tud valami jó tanfolyamot, teljesen kezdőknek, kérem írjon. Köszönöm.
..
.
.
.
.
.

13 megjegyzés:

Kdatta írta...

Sajnos konkrétan ajánlani senkit sem tudok, viszont a flickr-en nagyon sok nagyon ügyes és kedves magyar fotós van. Próbálj meg esetleg náluk is rákérdezni.
Nekünk volt egy sráccal egy elég rossz indításunk. (nem Flickr-es az illető) Szerettünk volna járni hozzá fotózást tanulni. Úgy kezdte, hogy közölte, hogy mi mindent vegyünk még meg, mert a jelenlegi felszerelésünkkel nem fogunk tudni semmit csinálni... többek között állványt akart vetetni... meg mindenféle szűrőket. Ezek súlyos 10ezrek lettek volna, így inkább hanyagoltuk egymást... Azóta próbálkozunk folyamatosan. Nálunk az működik, hogy adott témáról akár 10-20 képet is készítünk, és kiválasztjuk a legjobb 3-at. :o))
Sok sikert a fotózáshoz!

Theia írta...

Állvány spec. tényleg nagyon fontos, viszont pont tárgyfotózáshoz elég a pici asztali is, néhány hónapja láttam valamelyik hipermarket katalógusában kb. 600 ft-ért.

Én jártam fotózni tanárhoz, én is feltettem neki ezt a kérdést, és az volt a válasz, hogy fénysátor. :-) Magyarországon marha drága, külföldről rendelni olcsóbb, 10 ezer Ft körül kijön, de ha picit rákeresel a neten, lehet készíteni házilag is teljesen jót. Pl itt egy link: http://www.fotonlog.hu/2008/01/fnystor-trgyfotkhoz-hzilag-10-perc.html

A bolti fénysátor összehajtható picire, ennyi a különbség. Fehér, fényáteresztő anyagból van, minimum 2 oldalról erős lámpákkat, mondjuk reflektorral megvilágítod a sátrat, beteszed a tárgyat. A gépet állványra teszed, "bedugod" az objektívet és leeht kattintani. Nem árt, ha értesz a photoshophoz, legalábbis a fotó retusálás jól jön... Pl halványabb árnyékok leszedése, színkontraszt, ilyesmik. De gyanítom, hogy ezzel úgysincs problémád. :-)

Theia írta...

Ez is nagyon jó link: http://ikeahacker.blogspot.com/2007/09/make-light-tent-for-small-object.html

Szerintem érdemes első körben ilyesmivel próbálkozni, aztán tanfolyam... Én az említett tanáron kívül még másik kettőnél voltam, de kidobott pénz volt mindegyik. :-/

Ledeczki Anna írta...

Nagyon sokat segítettetek, köszi! Most megyek, megnézem a linkeket:)

Ledeczki Anna írta...

Ez a lámpabúrás megoldás mekkora ötlet:)) Irány a kék-sárga bolt:))

Theia írta...

Én az IKEA-s dobozos, 4 spotlámpás verziót csináltam meg néhány hónapja, de nem volt az igazi, a 4 spotlámpa olyan erős pirosas árnyalatot adott a képnek, hogy PS-ben sem tudtam leszedni anélkül, hogy zavaró lenne.

De az előző postomon felbuzdulva én is rákerestem a neten és összedobtam egy papírdobozos verziót. Este (ha feltöltődtek az elemek a fényképezőgépembe) kipróbálm és teszek fel képet, hogy milyen lett. :-)

Ledeczki Anna írta...

Érdekes, a képen olyan jól nézett ki a lefotózott elem.

Ledeczki Anna írta...

Amúgy még Photoshopom sincs, csak a Picasa-t használom.

Theia írta...

Nem tudom, az én gépem automata módban bénán érzékeli a lámpafényt... lehet vacakolni a beállításokkal, de végül feladtam. És a 4 spotlámpa nagyon durván ontja a meleget, nem beszélve a 4 zsinórról, ami rendszerint összegubancolódik a végére. :-)

Hogy lehet photoshop nélkül élni? ;-)) Csomó olyan funkciója van, amit a picasa nem tud, és ami nélkül nem lehet meglenni. :-))

Violini írta...

Én pont azt szeretem a fotóidban,hogy teljesen természetesek,a jó ízlés és a tehetség ütnek át rajta.lehet,ha profibb lenne,nem lenne ilyen barátságos ...(?)

Ledeczki Anna írta...

De aranyos vagy Violini:))

Anice kötős blogja írta...

Violíninek igaza lehet, csatlakozom hozzá. Alkoss sokat és tedd fel a blogra.

panyizsuzsi írta...

Sziasztok!
Anno volt nekem erről egy angol postom, de sosem magyarítottam, gondoltam most megteszem. Szóval akit érdekel, hogy én hogy csinálom az itt meglesheti:
http://panyizsuzsi.blogspot.com/2008/09/trgy-fotzs.html