péntek, szeptember 05, 2008

Thaiföld-kultúraquilt

Holnap le kell adnom a 6 darab kultúraquiltemet (http://www.kulturaquiltek.blogspot.com/), de mivel csak a harmadik fordulónál csatlakoztam a csapathoz, így utólag kellet pótolnom a kimaradt Thaiföldet és Finnországot.


Íme a Thaiföld quiltem, és az ihletadó:Már gyermekkoromban nagyon foglalkoztattak az úgynevezett „hosszúnyakú nők”, az észak-thaiföldi Karen Padaung törzs tagjai.
Bronz gyűrűik az évek során szaporodnak a végleges számra, kétévente eggyel, ötéves koruktól kezdve.


Egyesek szerint a gyűrűk eredetileg a tigrisharapások elleni védekezést szolgálták, míg mások azt állítják, hogy azért volt szükség a deformációra, mert ezzel az asszonyok elvesztették vonzerejüket más törzsek tagjainak szemében, és így megmenekültek attól, hogy azok elhurcolják őket. Olyan verzió is létezik, hogy a hosszú nyakon viselt réztekercsek hasonlatossá teszik őket a helyi folklórban rendkívüli módon tisztelt sárkányokhoz. Manapság ez a hagyomány már nem kötelező érvényű, mégis sokan követik, hiszen a törzs számára az élő látványosságra kíváncsi turisták jelentik a fő megélhetési forrást.
Az esztergált gyűrűk viselése lenyomja a kulcscsontot és elsorvasztja a nyakizmokat. Mire elérik a felnőttkort, nyakuk hosszúsága a természetes kétszeresére is nyúlhat. A közhiedelemmel ellentétben a nők nem fulladnak meg, ha eltávolítják nyakukról a karikákat. Ám mivel csigolyáik deformáltak és nyakizmaik gyengék, iszonyatos fájdalommal jár, ha nem viselik a rézgallért.

2 megjegyzés:

Kötéltáncos írta...

Mindig megdöbbent, hogy mi mindenre képesek a nők a "szépségért". :o)

Persze beleértve a nálunk népszerű fogyókúrázást is...

Violini írta...

Jó hogy írtad,én valamiért azt hittem, Burmában élnek,nem Thaiföldön.