péntek, február 01, 2008

Ti hogyan csináljátok?

Hát ez a szabásminta alapján való varrás nem az én műfajom. Már ott kezdődnek a problémáim, hogy ez a zsírpapírszerű mintaív olyan vékony, akár egy szalvéta legfelső rétege. Nagyon nehéz kivágni, és iszonyúan gyűrődik. De még csak ezután jön a neheze.

Számítok rá hogy valaki olvassa "kínlódásaimat", és kapok tippeket, hogyan is kéne csinálnom.

Miután nagy nehezen kiderítem, melyik az anyag színe és fonákja, hol van a szövött széle, és felhelyezem a kivágott sablont, amit persze sikerül a gombostűimmel alaposan szétlyukasztgatnom, már azt hinném sínen vagyok, de nem!

Hogyan vágjam körbe a sablont? Jó tudom, először körbe kéne rajzolnom, utána kivágnom, de minek bonyolítsam a dolgot, amikor ez a sablon már a varrásráhagyásokat is tartalmazza? Szóval körbevágnám, de ide-oda gyűrődik a papír, nehéz megtalálni a vágás vonalát. Végül körkéssel vágom ki, de még mindig hátra vannak a jelölések. Erre a vastag szövetanyagra viszont lehetetlen pontosan felrajzolni egy vonalat. Az illanófilc nem fog rajta, végül fekete tollal rajzolom fel a jelöléseket, amit lehet hogy az életben nem fogok tudni kimosni belőle.

És a hab a tortán? Nem lesz elég az anyagom. Még szerencse, hogy csak a háta volt kiszabva, amikor erre rájöttem, így még variálhatok rajta, mely részek legyenek más anyagból. Mert mondjuk az elég érdekes lett volna, ha már csak az egyik kabátujjra nem marad elegendő anyagom :)) Jelzem, már a boltban, ahol vettem sincs belőle több. Na, jöhet a kreativitás. Az már biztos, hogy a gallér lesz más anyagból, és a kézelő (talán ez a neve?!)

7 megjegyzés:

Kicsoda írta...

Edes Anna!! Ez annyira jo volt, sajnalom, hogy nem lattalak:-)))
1, probalj vekony szappant,az konnyen ki is mosodik.
vagy lehet kapni spec masolo papirt a burda boltaban, olyan mint az indigo es derelyevagoval (komoly) lehet atrajzolni az anyagra.
2, ferceld le a vonalakat cernaval.
En korkessel szabok, de ez nem publikus. DE egyenes es pontos lesz a szel es a vagotablan jol ragad az anyag.
En nem gombostuzom a szabasmintat (ez is eretnek) hanem nehezeket teszek ra, igy nem mozog el.
A lanyok altalaban burda szabasmintat hasznalnak, ahol a varras vonalat rajzolod korbe es utana TE hagysz ra varrasrahagyast. En jobb szeretem az amerikai modszert, bar teny, hogy modositani a burdat egyszerubb. Viszont vigyaz ez nem negyed inch-es rahagyas!!
Hajra drukkolok!!!

Kicsoda írta...

Anna, nezd meg ezt http://www.sewingwithnancytv.com/ , hatha van benne segitseg. A no PW-ben is jo, de igazan varrashoz ert. Ebben pont kabatszerut varr es van benne jopar ertelmes otelt.

Ledeczki Anna írta...

Nagyon köszi, sokat segítettél! Igen azt furcsának is találtam hogy másfél centis ráhagyás van. Ez az indigó dolog nagyon jól hangzik! Megyek megnézni az oldalt amit ajánlottál!:)

arcencil írta...

Anna, nem szabadna, hogy ennyire gyűrödjön a papír. Én skiccpauszt használok amint a papírboltban lehet kapni nagy hengerben. Rámásolom a szabásmintát és minden belső jelölést. Kivágom, aztán ráteszem a színével befelé összehajtott anyagra. Rágombostűzöm és körbevágom 1,5ös ráhagyással, illetve ahol kell ott többel (alja, ujja stb... ott 4 cm) miután körbevágtam jön a másolópapír és a "derelyevágó" ezzel jelölöm át az összes külső és belső vonalat. Van piros-kék, illetve fehér-sárga színű papír, ezzel minden anyagra tudsz dolgozni. Ha valami nem tiszta kérdezz!!! Másolópapírt a Burda boltban tudsz venni, benne van a használati utasítás képpel. Gyerekjáték az egész :-)

Névtelen írta...

Anna én bizony felrajzolom az anyagra, az a tapasztalatom, hogy az alapoknál nem szabada időt/energiát sprórolni, mert akkor a lényegi résznél, a varrásnál sokkal gördülékenyebben megy a munka, ha pontosan percízen szabdtam ki mindet és rajzoltam fel rá. Olyan ez, mint amikor szobát festek ki, ha fél napot elpepecselek azzal, hogy minden ablakkeretet, villanykapcsolót és mindent szigorúan körberagasszak, lefóliázzak akkor a festés maga már megy pikkpakk és nincs utána a gyűlölt takarítás, sikálás...

Kicsoda írta...

Nem akarok okoskodni, de Anna, amit hasznal, az NEM a varrasi vonal (burda) hanem a kivagando reszek. Szoval ezt teljesen felesleges atrajzolni, maskepp fogalmazva nincs mit atrajzolni. Ami segithet, ha maga VISSZArajzolja a rahagyast es felrajzolja a varrasvonalat.
Arci, ez a papir tenyleg ennyit gyurodik ui. ez arra van kitalalva, hogy hasznalhatod muszlinkent (probadarab?) a magadra alakitaskor. Nagyon, nagyon vekony! Teny, hogy ez egy mas varrasi/szabasi stilus, hozzaallas mint a burda.

36évi írta...

Az is fontos, hogy mielőtt bármibe belevágsz, az összes mintát rakd fel a kiterített anyagra, így nem jársz pórul.
És aztán jönnek a szabályok.
A legfontosabb a szálirány, én ezt jó hosszan felvonalzom a mintára, majd felfektetésnél centivel mérem az épszéltől a távolságot, akkor biztos párhuzamos a száliránnyal.

Van, amikor nem lehet megfordítani a mintákat 180 fokkal, vagyis mindnek egyirányba kell állnia. ezek: irányított mintás (elefánt talpán álljon), bolyhosok, kötött kelme. Ezt persze már az anyagvásárlásnál figyelembe kell venni, mert az ilyenekből több kell.

Aztán ott vannak a kockások, arra írtó sok szabály volna, de a legfontosabb, hogy oldalvonalon, ujjaoldalvonalon, lehetőség szerint vállvonalon találkozzanak a csíkok. Ebből is van irányított, amikor nem szimmetrikusak a csíkozások, persze akkor sem lehet forgatni a mintákat.

Bocs, ha hosszú voltam és felesleges... de ha erről akartok még hallani, szíveen részletezem tovább.

A többihez a csajok nagyon jó ötleteket adtak.